Over Valsamidis Olijfolie

De familie Valsamidis, uit het dorp Ydroussa op Samos, was sinds de 18e eeuw actief in de olijventeelt en de productie van olijfolie voor de behoeften van het traditionele huishouden.

Tegenwoordig cultiveert VALSAMIDIS BROSS, die de liefde en het respect voor de olijfvrucht heeft geërfd, nog steeds de olijfboom en exploiteert een moderne olijfmolen en olijfoliestandaard in Karlovassi, Samos.

Het bijzondere microklimaat van Samos is geschikt voor de productie van fijne olijfolie, bekend sinds de oudheid. De oude schrijvers – van Homerus, Aeschylus en Antigiannis – bewonderden de olijfolie van Samos en prezen de Samische olijfolie. Voortbouwend op die traditie integreerde de familie Valsamidis de olijventeelt in hun familiegeschiedenis, waarbij gebruik werd gemaakt van moderne methoden van olijventeelt.

Na vele jaren van monitoring en betrokkenheid bij de lokale olijventeelt, heeft het bedrijf besloten om zijn olijfolie van de lokale variëteit Thromboliia Samou nieuw leven in te blazen en waarde toe te voegen. Ontwerp, systeem, geduld, doorzettingsvermogen, tijd en samenwerking met gespecialiseerde wetenschappers zorgen voor de beste kwaliteit. geschikte klonen van de specifieke variëteit, resulterend in een gezonde ontwikkeling van nieuwe olijfgaarden. Tegelijkertijd is de molen volledig gerenoveerd en beschikt deze sinds 2006 over een tweefasige productielijn waar de beste milieupraktijken en de productie van olijfolie worden toegepast in overeenstemming met de internationale kwaliteits- en veiligheidsnorm ISO 22000. De extractie van olijfolie vindt plaats in koude en uitsluitend met mechanische methoden.

 

De vroege handmatige oogst en het onmiddellijk inoliën van het fruit zorgen ervoor dat het eindproduct de maximale fruitige eigenschappen en de beste chemische componenten heeft.

De olijfpers is gecertificeerd door de officiële Griekse autoriteiten voor het produceren en bottelen van biologische olijfolie, en in 2015 gecertificeerd door de Agrocert-certificering voor het produceren van extra vierge olijfolie met Samos Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).

Dit unieke product hebben we Theorema genoemd als eerbetoon aan Pythagoras. Dit product is de eerste eencellige, biologische, extra vierge olijfolie van Throumbolia Samos met beschermde geografische aanduiding van Samos.