Over Vakakis Domaine

 

Vakakis Domaine is een gerenommeerd wijnhuis gevestigd op het prachtige Griekse eiland Samos. Het wijnhuis heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. Hier is een overzicht van de geschiedenis van Vakakis Domaine:

Het verhaal begint in 1901, toen Nikolaos Vakakis, de oprichter van Vakakis Domaine, begon met het cultiveren van wijngaarden op Samos. Hij legde de basis voor wat later zou uitgroeien tot een belangrijke naam in de Griekse wijnindustrie. De familie Vakakis bleef zich inzetten voor het verbeteren van hun wijnproductie en het behoud van de unieke eigenschappen van Samos terroir.

In de loop der jaren heeft Vakakis Domaine zijn reputatie versterkt door vast te houden aan traditionele productiemethoden, terwijl ze ook moderne technieken hebben geïntegreerd om de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren. Ze hebben geïnvesteerd in het moderniseren van hun faciliteiten en wijnmakerijen om de best mogelijke omstandigheden te creëren voor het maken van hoogwaardige wijnen.

Wijnen op Samos werden gemaakt onder de vlag van de coöperatie.  Na een jarenlange juridische strijd, die tot de Europese Unie is uitgevochten, kreeg Vakakis de gelegenheid ook buiten de Corporatie zijn wijnen te gaan produceren.  Zo kon hij al zijn creativiteit in zijn wijnen stoppen. 

Droge witte wijnen, zoals de Theorem en Pentagram waren tot dan toe redelijk ondergeschikt in de familie van Samos wijnen.

De Epogdoon en Epogdoon Barrel zijn een verbetering van de bekende zoete witte Samoswijnen, en een verbetering van de bekende Samos Vin Doux wijnen. De halfzoete Cup is de perfecte wijn voor liefhebbers van Halfzoete witte griekse wijn. Waar de Epogdoon en Epogdoon Barrel een lang rijpingsproces achter de rug hebben, is de Tree White een "verse" Griekse witte droge wijn.

 

In de Griekse rode wijnen produceert Vakakis de Tetractys, een heerlijke rode droge griekse wijn. Ook deze wijn is 12 maanden gerijpt.  Daarnaast is er de exclusieve en bekroonde zoete rode griekse dessertwijn Music of the Spheres. 

Naast de rode en witte griekse wijnen maakt Vakakis ook Rosé wijnen.  De Crater is een heerlijk zachte halfzoete griekse Rosé wijn,  de Pyramid is een frisse droge griekse Rosé.

Daarnaast, en dat is uniek voor de griekse wijnen van Samos, heeft Vakakis zich toegelegd op de Witte griekse mousserende Ti Amo wijn,  en afgelopen jaar is daar de griekse mousserende Ti Amo Rosé aan toegevoegd.  Alles bij elkaar een zeer breed wijnprogramma, zodat er voor iedere smaak een wijn te vinden is.

Een van de kenmerken die Vakakis Domaine onderscheidt, is hun toewijding aan de Muscat-druif, die in verschillende varianten wordt gebruikt om zowel droge als zoete wijnen te produceren. Het wijnhuis staat vooral bekend om zijn zoete dessertwijnen, waarbij de Muscat-druif prachtig tot uiting komt in de aromatische en smaakvolle kenmerken van de wijnen.

De wijngaarden van Vakakis Domaine beslaan verschillende locaties op het eiland Samos, elk met zijn eigen microklimaat en bodemkenmerken. Dit diversiteit in terroir draagt bij aan de complexiteit en variëteit van de wijnen die ze produceren.

Naast hun traditionele wijnbereiding blijft Vakakis Domaine zich ook richten op duurzame landbouwpraktijken en behoud van het lokale ecosysteem. Dit toont hun inzet voor het behoud van de natuurlijke schoonheid van Samos en het zorgen voor de gezondheid van hun wijngaarden op de lange termijn.

Al met al heeft Vakakis Domaine een rijke geschiedenis van wijnmaken op Samos en heeft het wijnhuis bijgedragen aan het bekendmaken van de unieke wijnen van het eiland aan de wereld. Hun toewijding aan kwaliteit, traditie en innovatie heeft hen een speciale plaats gegeven binnen de Griekse wijnindustrie.

 

De wijngronden van Samos

 

De wijngronden van Samos, een prachtig Grieks eiland in de Egeïsche Zee, hebben een rijke geschiedenis van wijnbouw die teruggaat tot de oudheid. Het klimaat speelt een cruciale rol in de wijnproductie op Samos, en het eiland heeft een aantal specifieke kenmerken die bijdragen aan de unieke smaken en aroma's van de geproduceerde wijnen.

Klimaat en Microklimaten: Het mediterrane klimaat van Samos wordt gekenmerkt door warme en droge zomers, milde winters en een overvloed aan zonlicht gedurende het hele jaar. Het eiland heeft echter ook verschillende microklimaten vanwege de bergachtige topografie en de nabijheid van de zee. De variatie in hoogte en oriëntatie van de wijngaarden creëert verschillende omgevingen waarin druiven worden verbouwd. Dit resulteert in diversiteit in smaak en stijl van de geproduceerde wijnen.

Invloed van de Zee: De Egeïsche Zee oefent een significante invloed uit op het klimaat van Samos. De zee fungeert als een regulator van temperatuur, waardoor de hitte wordt getemperd en de winters mild blijven. Bovendien zorgt de nabijheid van water voor voldoende luchtvochtigheid, wat gunstig is voor de gezonde groei van druiven.

Terroir en Bodem: De wijngronden van Samos hebben een gevarieerde bodemsamenstelling, variërend van leisteen en kalksteen tot vulkanische grond. Deze diversiteit in bodemtypen heeft invloed op de voedingsstoffen en waterretentie van de bodem, wat op zijn beurt de groei en ontwikkeling van druiven beïnvloedt. De interactie tussen het klimaat en de bodem draagt bij aan de complexiteit en diversiteit van de geproduceerde wijnen.

Muscat-druif en Zoete Wijnen: De Muscat Blanc à Petits Grains-druif is een belangrijke speler op Samos en wordt gebruikt voor het maken van zowel droge als zoete wijnen. Het klimaat en de bodem van het eiland zijn bijzonder gunstig voor deze druif, die een rijk aroma en zoet karakter ontwikkelt. De zoete wijnen van Samos worden vaak gemaakt door de druiven na de oogst te laten drogen, wat zorgt voor een concentratie van suikers en smaakstoffen.

Duurzame Praktijken: Met de groeiende aandacht voor duurzaamheid in de wijnindustrie, hebben sommige wijnproducenten op Samos zich gericht op biologische en biodynamische landbouwpraktijken. Dit heeft geleid tot een grotere harmonie tussen de natuurlijke omgeving en de wijnproductie, wat op zijn beurt de kwaliteit en authenticiteit van de wijnen verbetert.

In essentie vormen de wijngronden van Samos een unieke combinatie van klimaat, terroir en druivenrassen die samenwerken om wijnen te creëren met een kenmerkend karakter. Het mediterrane klimaat, gecombineerd met de invloed van de zee en de variëteit aan bodemtypen, draagt bij aan de diversiteit en kwaliteit van de wijnen die het eiland voortbrengt.