Fruit voor de brandweer van Samos

Gepubliceerd op 2 augustus 2023 om 10:30

De afgelopen weken hebben wij onze pruimen proberen te verkopen langs de weg, en de opbrengst wordt verzameld voor de Stichting vrienden van Samos, die op haar beurt de Brandweer van Samos helpt. Toen we begonnen hadden we niet kunnen denken dat er in Griekenland wederom zoveel bosbranden zouden uitbreken. Dat geeft alleen maar aan dat we de brandweer op Samos zo goed mogelijk moeten faciliteren om te genieten van onze vakanties en de lokale bevolking zo goed mogelijk te beschermen.

beste van samos - bosbranden op samos

De verkoop viel de laatste 2 weken wat tegen, want geen wandelaar ging met deze wind en regen gezellig wandelen.  Toch was het iedere dag wel leuk dat er weer pruimen verdwenen uit ons kraampje en er keurig geld in de brievenbus lag.  Er is werkelijk niemand die gefraudeerd heeft met onze “zelfscan” kassa.  Zelfs de qr-code is een paar keer gebruikt om te betalen met een tikkie. Het lijkt hier Kokkari wel.

 Pruimen zijn natuurlijk beperkt houdbaar, dus we hebben vandaag de laatste pruimen geplukt, en mijn moeders recept er weer bij gepakt. 

Vandaag hebben we 5 kg jam gemaakt van de laatste pruimen.

2 recepten gebruikt voor onze Helse Pruimenjam met en twist,  en voor onze Helse appel-pruimenjam.

Vers geplukte pruimen gewassen in azijnwater.. hoewel ze een continue douche hebben gehad de laatste dagen, toch even wassen.  (de pruimen zijn onbespoten). Daarna de pruimen ontpit en met 2 schijfjes citroen, appel en ster anijs lekker aan de kook gebracht.  Halverwege hebben we de gelei suiker toegevoegd (en de citroen en steranijs er uit gevist).  Ondertussen de (nieuwe) jampotten gedesinfecteerd in de oven, en rustig gewacht tot de jam goed was.  Daarna verdeeld over de potten en ze op zijn kop laten afkoelen.

De andere helft hebben we op dezelfde wijze gedaan, alleen hebben we daar limo cello aan toegevoegd.. Dat ruikt wel heel lekker als je aan het koken bent, dus vanavond waren we extra vrolijk.

 

Resultaat zijn een aantal potten Heerlijke Helse Jam. (500 gram per pot).

 

We zetten deze potten de komende dagen uiteraard weer aan de dijk. Maar als er Vrienden van Samos zijn die een goed bod doen op een pot, dan houden we ons aanbevolen. Als het bod hoog genoeg is, nemen wij de verzendkosten voor onze rekening.   De opbrengst gaat uiteraard nog steeds in ons potje voor de stichting vrienden van Samos. Het levert je naast eeuwige roem natuurlijk ook een veilige vakantie op.

 

Vanaf volgende week gaan onze bramen in ons kraampje, en als er wat zon komt zijn onze Peren binnenkort ook rijp voor de verkoop.

 

Wordt vervolgd!

BestevanSamos,

Andrea en Ad Willemse


Update 15-10-2023  We hebben een mooi bedrag kunnen overmaken aan stichting vrienden van Samos.  We hebben nu de eerste ervaringen opgedaan, dat moet volgend jaar nog beter kunnen.