De Muskaatdruif is een belangrijk hoofdstuk voor de Griekse wijn, aangezien het wereldwijd bekende zoete wijnen produceert in plaatsen zoals Rio Patras, Samos, Kefalonia en Limnos.
De meest geurige van alle druiven - oké, er is ook de Gewurztraminer - biedt ook talloze droge cuvées, die het betoverende potentieel in de neus en de lichte mond benutten om de ultieme frisheid in uw glas te brengen, niet alleen wanneer het buiten 40°C is, maar ook wanneer u de zomer wilt “ruiken” zelfs midden in de winter. Toch zijn niet alle Muskaatdruiven hetzelfde, aangezien de variëteit ons met veel klonen wordt voorgesteld. Zo kunnen we de fijne Muskaat van Samos of Muscat à Petit Grain tegenkomen, de grovere Muskaat van Alexandrië, de Kretenzische Muskaat van Spina (die een variatie van de eerste is) of zelfs de donkergekleurde Muskaat van Hamburg.
Natuurlijk definiëren de lichtheid en de rozengeur een klassiek profiel voor de variëteit, maar de Muskaat geeft ons ook vollere versies met tropische aroma’s die extra charme in het glas brengen, terwijl sommige vatgerijpte pogingen de waaier van aroma’s en smaken die het biedt nog verder openen. Het enige wat u hoeft te doen, is de lage serveertemperatuur te waarborgen. U hoeft zelfs geen goed humeur te hebben, want de eerste slok van een uitstekende Muskaat - zoals die hieronder - zal het meteen in het gezelschap brengen.
Vakakis Winery, Theorem
Nikos Vakakis daagde niet alleen de monopoliestatus van Samos uit, maar biedt ons vanuit zijn wijnmakerij in Megali Lakka ook indrukwekkende Muscats aan, die hun naam ontlenen aan Pythagoras. De Theorem meet onwaarschijnlijk voor Muscat-alcohol (14%), maar wordt gecompenseerd door de geweldige zuurgraad van de hoogste crus van het eiland.
Dit artikel is een verkorte vrije vertaling van de meer uitgebreide publicatie op Newmoney.gr