De witte Muscatdruif, afkomstig uit Griekenland, wordt al meer dan 2500 jaar geteeld op Samos. De wijn van deze druif heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Romeinse keizer Antonio, die de wijn van Samos deelde met Cleopatra.
Samos stond in de oudheid bekend om zijn wijnproductie. Aan het einde van de 16e eeuw arriveerde de kleine witte Muscat-druif vanuit Klein-Azië op het eiland. De noordelijke berghellingen van Samos, op een hoogte van 500-900 m in terrasvormige wijngaarden, bleken de ideale plek voor het telen van deze variëteit.
Toen Phylloxera (druifluis) aan het einde van de 19e eeuw de wijngaarden van Europa verwoestte, zagen de zoete wijnen uit Samos, bekend als “Muscat of Samos”, een enorme stijging in export. De wijngaarden breidden zich uit, de prijzen van druiven stegen en de wijn van Samos begon zijn moderne reputatie op te bouwen als één van de meest beroemde wijnen van Griekenland.
De aanduiding “BOB Samos” (ong. 1970) werd synoniem met de kleine witte Muscat-druif en wordt alleen gebruikt om zoete wijnen aan te duiden. Toch worden er ook uitzonderlijke droge en half-zoete wijnen gemaakt van deze variëteit. De Vakakis Pentagram en Cup wijnen zijn hier een smakelijk voorbeeld van.
Tot 2013 waren alle druiventelers op het eiland door een oude wet verplicht hun oogst af te staan aan de lokale coöperatie die in 1934 werd opgericht. Na een strijd van 15 jaar werd het monopolie doorbroken en mochten alle inwoners van Samos wijn produceren. Nicos Vakakis was de meest fanatieke strijder tegen dit monopolie en is tot de Europese Unie moeten gaan om dit te bereiken. Voor Vakakis was dit de mogelijkheid om zijn eigen creativiteit en generaties oude ideeën los te laten op zijn wijnen.
Het gebied waar de “Samos Muscat”-druiven worden geteeld, is één van de mooiste van Griekenland. Wijnstokken worden geteeld in bekers op steile terrassen en adembenemende hellingen. De meeste bodems zijn grind gevormd uit leisteen en kalksteen met matige vruchtbaarheid en goede drainage.